Obiadek

Jadłospis od 1-5.02. 2021

poniedziałek 1.02. alergeny: 1,7,9,

śniadanie: płatki kukurydziane 20g na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g z masłem 3g, wędliną30g, papryką 20g i rzodkiewką 15g, herbata z cytryną

I śniadanie: owoc 50g

I danie: zupa kalafiorowa ( włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g, kalafior 30g, przyprawy, natka /koperek 3g,)

II danie: ziemniaki 150g, udko z kurczaka duszone 75g , marchewka z wody 60g

podwieczorek : kasza kuskus, z musem malinowym 150g, i jogurtem greckim 5g, herbata

 

wtorek 2.02 alergeny: 1,7,9,4

śniadanie: Herbata zielona z cytryną 200ml, pieczywo mieszane 35g i żytnie 15g, pasta z makreli i cebulki 20g, papryka 20g ,ogórek kiszony

II śniadanie: migdały i pestki dyni do chrupania 10g

I danie: Zupa krem z zielonego groszku (włoszczyzna 50g,ziemniaki 50g groszek 20g, natka 5g, przyprawy)

II danie: spaghetti 120g z sosem pomidorowo -mięsnym 80g , sałata rzymska i lodowa z cukinią, mozzarellą i świeżą bazylią w sosie vinegrette

napój z imbiru i cytryny 200ml

podwieczorek: chleb razowy30g z twarożkiem z miodem 30g, mleko 150ml, jabłko

 

środa 3.02 alergeny: 1,7,9,3,4

śniadanie: lane kluski 25g na mleku 200ml, bułka grahamka 35g serem żółtym 20g, pomidorki koktajlowe 15g, papryka 20g

II śniadanie: sok marchwiowo-owocowy 200ml

I danie: zupa krupnik (włoszczyzna 50g, ziemniaki 50g, kasza jęczmienna 15g , natka 5g, przyprawy)

II danie: ziemniaki 150g , ryba z warzywami 80g, ogórek kiszony 60g,

herbata rumiankowa 200g

podwieczorek: rogalik maślany 30g z masłem, kisiel do picia 150g , jabłko 60g

czwartek 4.02 alergeny: 1,7,9,3

śniadanie: Kakao 25g na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g z masłem 3g, twarożek 30g ze szczypiorkiem 3g i rzodkiewkami 20g, papryka słupki 20g

II śniadanie: owoc 50g

I danie: zupa kapuściana (włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g, kapusta włoska 20g, natka 5g, przyprawy),

II danie: kasza jęczmienna 40g, pulpety w sosie cebulowo-musztardowym 75g, surówka z kiszonej kapusty 50g

herbata koperkowa200g

podwieczorek: pieczywo ciemne 30g, sałatka z drobiową wędliną z warzywami 50g ( polędwica drobiowa, ogórek zielony, papryka, brokuły, kukurydza, jogurt, musztarda), herbata z cytryną 200ml

jabłko 50g

piątek 5.02 alergeny: 1,7,9,3

śniadanie: kawa na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g i żytnie15g z masłem 5g, stół szwedzki (wędlina 10g, ser żółty20g, jajko na twardo 15g ze szczypiorkiem, mix warzyw 30g

II śniadanie: owoc

I danie: pomidorowa z ryżem (włoszczyzna 40g, ryż20g, koncentrat pomidorowy, natka 5g, przyprawy),

II danie: ziemniaki 150g , kotlet z jajka 70g i bukiet z warzyw z wody 60g,

kompot 200ml

podwieczorek: Jogurt z owocami 150ml , herbatniki korzenne, herbata z cytryną 200g,

Dania obiadowe : zawartość soli ok, 1 g na dziecko (dobowe zalecenie spożywania soli u 3-6 latków 2,5g na dziecko),

śmietana i jogurt ok,10-15g na osobę (w zupie)

Zupy na wywarze warzywnym, lub warzywno-drobiowym

Alergeny legenda: 1-zboża, 7-mleko, 9-seler, 3-jajka, 4-ryba

* Przedszkole zastrzega sobie możliwość zamiany menu.