.
Jadłospis
12.05 - 16.05
5
poniedziałek 12.05 alergeny: 1,7,9
śniadanie: makaron na mleku 150 ml, pieczywo mieszane 35g z masłem 5g, sałata, wędlina 20g ,ogórek ,15g, papryka 15g
II śniadanie: owoc 50g
I danie: zupa szczawiowa ( włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g koncentrat szczaw 5g, przyprawy, natka /koperek 3g,)
II danie: kasza jęczmienna 50g, kolorowy kociołek 80g ( piersi z indyka, duszone w warzywach: cukinia, cebula, marchewka, papryka , fasola czerwona, czosnek) ogórek kiszony, herbata owocowa 200ml
podwieczorek: serek z owocami 40g, wafle kukurydziane, mleko 150ml,
wtorek 13.05 alergeny: 1,7,9
śniadanie: kawa na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g i żytnie15g z masłem 5g, parówka 60g, keczup, pomidory z bazylią i rukolą 20g
II śniadanie: owoc 50g
I danie: zupa krem z pora z grzankami (włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g, por 15g, przyprawy) grzanki
II danie: polędwiczki wieprzowe 70g , ziemniaki 150g, sałata z ogórkiem , papryką, rzodkiewką, sosem jogurtowo-czosnkowym 30g, herbata zielona
podwieczorek : chałka z masłem 30g, miód , mleko 200ml, jabłko 50g
środa 14.05 alergeny: 1,7,9,3,4
śniadanie: Płatki jaglane 25g na mleku 150ml, bułeczka orkiszowo-owsiana 35g, ser żółty 20g, cykoria, rzodkiewki, ogórki 20g
II śniadanie: owoc 60g
I danie: zupa dyniowa z prażonymi pestkami słonecznika (włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g, dynia 20g, natka 5g, przyprawy)
II danie: Ryż 50g , mini klopsiki rybne 80g, surówka z marchewki, czosnek, natka 60g
herbata rumiankowa 200g
podwieczorek: kisiel 150g , ciasto drożdżowe 40g
jabłko 50g
czwartek 15.05 alergeny: 1,7,9,3
śniadanie: Kakao 200ml, pieczywo mieszane 35g i żytnie 15 g, twarożek z rzodkiewką i szczypiorkiem 40g, ogórek 10g
II śniadanie: owoc 50g
I danie: zupa pomidorowa z makaronem (włoszczyzna 40g, koncentrat pomidorowy 20g g, makaron 20g, natka 5g przyprawy, )
II danie: ziemniaki 150g, kotlet schabowy w panierce 70g, mizeria 60g , herbata owocowa
podwieczorek: kasza manna na gęsto na mleku z musem malinowym 150g, biszkopty , sok 150ml
piątek 16.05 alergeny: 1,7,9,3
śniadanie: kawa na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g i kukurydziane 15g z masłem 5g , wędlina 10g, ser żółty10g, jajko ze szczypiorkiem 20g, mix warzyw 20g
II śniadanie: owoc
I danie: zupa ogórkowa (włoszczyzna 40g, ziemniaki150g, ogórki kiszone 20g, koperek 5g, przyprawy)
II danie: Naleśniki z serem i polewą jogurtową, ananas, kompot
podwieczorek: bułka wrocławska 30g,z masłem 3g, schab pieczony 20g , pomidor 10g, rogalik kruchy 40 g,
jabłko 50g
Dania obiadowe : zawartość soli ok, 1 g na dziecko (dobowe zalecenie spożywania soli u 3-6 latków 2,5g na dziecko)
śmietana i jogurt ok,15g na osobę (w zupie)
Zupy na wywarze warzywnym, lub warzywno-drobiowym
Alergeny legenda: 1-zboża, 7-mleko, 9-seler, 3-jajka, 4-ryba