.
Jadłospis
9.09 - 13.09
poniedziałek 09.09 alergeny: 1,7,9
śniadanie: Ryż na mleku 150 ml, pieczywo mieszane 35g z masłem 5g, sałata, kiełbasa krakowska 20g ,ogórek ,15g, papryka 15g
II śniadanie: owoc 50g
I danie: zupa pomidorowa z ziemniakami ( włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g koncentrat pomidorowy 5g, przyprawy, natka /koperek 3g,)
II danie: kasza jęczmienna 50g, kolorowy kociołek 80g ( piersi z indyka, duszone w warzywach: cukinia, cebula, marchewka, papryka , fasolka szparagowa, czosnek) ogórek kiszony, herbata owocowa 200ml
podwieczorek: grzanka 30g , serek z owocami 40g mleko 150ml,
wtorek 10.09 alergeny: 1,7,9,3
śniadanie: kakao na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g i żytnie15g z masłem 5g, jajecznica ze szczypiorkiem 40g, pomidory z bazylią i rukolą 20g
II śniadanie: winogrona 50g
I danie: zupa cukiniowa (włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g, cukinia 15g, przyprawy)
II danie: polędwiczki wieprzowe 70g , ziemniaki 150g, sałata z ogórkiem , papryką, rzodkiewką, sosem jogurtowo-czosnkowym 70g, herbata zielona
podwieczorek : bułeczka z masłem 30g, szynka , ogórek 20g bawarka 200ml, jabłko
środa 11.09 alergeny: 1,7,9,3
śniadanie: Kaszka kukurydziana 25g na mleku 150ml, pieczywo mieszane 35g, ze schab pieczony
20g, cykoria, rzodkiewki, ogórki 20g
II śniadanie: owoc 60g
I danie: zupa grochowa (włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g, groch 15g, natka 5g, przyprawy)
II danie: naleśniki z serem 200g, surówka z marchewki i jabłka 60g
herbata rumiankowa 200g
podwieczorek: kisiel z żurawiną 150g , herbatnik
jabłko 50g
czwartek 12.09 alergeny: 1,7,9,4,3
śniadanie: herbata z cytryną, 200ml, pieczywo mieszane 35g z pastą z makreli 30g, ogórek kiszony, papryka 10g
II śniadanie: owoc 50g
I danie: zupa kapuściana (włoszczyzna 40g, ziemniaki150g, kapusta 20g, natka 5g, przyprawy)
II danie: ziemniaki 150g, kotlet mielony 70g, bukiet warzyw na parze 70g
kompot 200g
podwieczorek: ryż na mleku na gęsto z duszonymi jabłkami i cynamonem 150g, sok jabłkowy 150ml
piątek 13.09 alergeny: 1,7,9,4,3
śniadanie: kawa na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g i żytnie15g z masłem 5g stół szwedzki (wędlina 10g, ser żółty10g, twarożek ze szczypiorkiem 20g, mix warzyw 20g
II śniadanie: owoc
I danie: zupa kaszkowa (włoszczyzna 40g, kasza manna 15g, natka 5g przyprawy, )
II danie: ziemniaki 150g, ryba w ziołach z pieca 70g, surówka z kapusty czerwonej 60g , herbata owocowa
podwieczorek: drożdżówka z budyniem 40g, mleko 150 ml, jabłko
Dania obiadowe : zawartość soli ok, 1 g na dziecko (dobowe zalecenie spożywania soli u 3-6 latków 2,5g na dziecko)
śmietana i jogurt ok,15g na osobę (w zupie)
Zupy na wywarze warzywnym, lub warzywno-drobiowym
Alergeny legenda: 1-zboża, 7-mleko, 9-seler, 3-jajka, 4-ryba