.
Jadłospis
13.01 - 17.01.25r.
poniedziałek 13.01 alergeny: 1,7,9
śniadanie: Płatki żytnie 20g na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g z masłem 5g,twarożek z ogórkiem i koperkiem 30g, papryka 20g
II śniadanie: owoc 50g
I danie: zupa – krem z zielonego groszku z grzankami z ziarnem słonecznika (włoszczyzna 40g, groszek zielony 20g, natka, przyprawy) grzanki
II danie: risotto (ryż z mięsem drobiowym i warzywami ) 200g, ogórek kiszony 30g
napój imbirowy z cytryną 200ml
podwieczorek : budyń z morelami 150 ml, herbatnik, jabłko 50g
wtorek 14.01 alergeny: 1,7,9
śniadanie: kakao na mleku 200ml, bułeczka pełnoziarnista 35g i pieczywo żytnie15g z masłem 5g, serem żółtym 20g, pomidorki koktajlowe 20g, papryka 20g
II śniadanie: sok owocowy 150 ml
I danie: zupa burakowa ( włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g, buraki 20g, przyprawy, natka /koperek 3g,)
II danie: ziemniaki , udko z kurczaka pieczone, surówka (kapusta pekińska, ogórek kiszony, ogórek zielony, papryka, cebulka, w sosie winegret),
kompot
podwieczorek: koktajl mleczno-kefirowy z gruszką, wafle ryżowe, herbata z cytryną 150ml,
środa 15.01 alergeny: 1,7,9,3,4
śniadanie: Kawa na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g i żytnie, jajecznica ze szczypiorkiem 60g, pomidory z mozzarellą i świeżą bazylią 30g
II śniadanie: owoc 60g
I danie: zupa fasolowa (włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g, fasola 10g, natka 5g, przyprawy)
II danie: kluski leniwe z serem 200g, surówka z marchwi i jabłka 60g,
herbata miętowa 200g
podwieczorek: pieczywo ciemne 30g, pasta z makreli i twarogu 20g, papryka 20g, herbata z cytryną 200ml
czwartek 16.01 alergeny: 1,7,9
śniadanie: kaszka kukurydziana na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g z masłem, szynką 20g, rukolą, ogórkiem 15g, papryką 20g
II śniadanie: owoc 50g
I danie: zupa porowa (włoszczyzna 40g, ziemniaki150g, por 10g, natka 5g, przyprawy)
II danie: kasza bulgur 50g, z polędwiczki wieprzowe w sosie cebulowo-paprykowym 70g, surówka z czerwonej kapusty 60g, ogórek kiszony, herbata koperkowa 200g
podwieczorek: serek homogenizowany z brzoskwinią, bułka wrocławska 30g z masłem, herbata z cytryną 200g, jabłko 50g
piątek 17.01 alergeny: 1,7,9,3,4
śniadanie: kawa na mleku 200ml, pieczywo mieszane 35g i żytnie15g z masłem 5g, stół szwedzki (wędlina 10g, ser żółty20g, jajko na twardo 15g ze szczypiorkiem, mix warzyw 30g
II śniadanie: owoc
I danie: szczawiowa (włoszczyzna 40g, ziemniaki 50g, szczaw 15g , natka 5g, przyprawy),
II danie: ziemniaki 150g, porcja ryby panierowanej 80g, surówka z ogórka zielonego i kiszonego z cebulką 50g,
herbata owocowa
podwieczorek: chałka 30g z masłem, miód, mleko 200ml, jabłko 60g
Dania obiadowe : zawartość soli ok, 1 g na dziecko (dobowe zalecenie spożywania soli u 3-6 latków 2,5g na dziecko),
śmietana i jogurt ok,10-15g na osobę (w zupie)
Zupy na wywarze warzywnym, lub warzywno-drobiowym
Alergeny legenda: 1-zboża, 7-mleko, 9-seler, 3-jajka, 4-ryba